oktober 2017

Zonnepanelen voor 205 woningen Louis Chrispijnstraat

Bewoners van de Louis Chrispijnstraat in Amsterdam Nieuw-West en omliggende straten krijgen van Eigen Haard een aanbod om 8 zonnepanelen op hun woning te laten plaatsen. Het gaat om 205 woningen.

Eigen Haard voorziet sinds 2014 via het project HuurDeZon woningen van zonnepanelen en werkt hiertoe samen met De Zonnefabriek. De 8 panelen die nu per woning geplaatst worden wekken jaarlijks minimaal 2.000 kilowattuur per huishouden op. Bewoners hoeven de zonnepanelen niet te kopen maar huren ze van Eigen Haard.

De woningen aan de Louis Chrispijnstraat zijn met een C-label volgens de woningcorporatie ‘redelijk energiezuinig’. De komende maanden worden werkzaamheden aan de woningen uitgevoerd om warmteverlies tegen te gaan. Met zonnepanelen wordt een extra stap gemaakt om het wonen nog energiezuiniger te maken. Bewoners die een aanbod hebben gekregen hoeven enkel een akkoordverklaring naar Eigen Haard op te sturen en het voorschot bij hun energieleverancier aan te passen d.w.z. te verlagen.

De komende 10 jaar verduurzaamt Eigen Haard met haar SAVE-programma en renovaties 15.000 woningen. In 2050 zijn alle woningen CO2-neutraal.

=======================================================================

Huisjehuisje-app

Op zoek naar een andere huurwoning? 26 woningcorporaties bieden vanaf 25 september jl. de mogelijkheid dat swipend te doen. De app ‘Huisjehuisje’ moet het woningruilen in beweging brengen.

‘Scheefwonen’ vormt al jaren een weerbarstig probleem op de woningmarkt. Mensen wonen te groot of te klein, maar een passende andere huurwoning is moeilijk te vinden. Wachtlijsten zijn lang en het ruilaanbod is niet goed bekend. Van alle mensen die van de ene sociale huurwoning verhuizen naar een andere, doet maar vijf procent dat via woningruil. Dat is te weinig, vinden de woningcorporaties.

Verlekkerd

“Woningruil is een mooie manier om meer mensen naar wens te laten wonen”, zegt Huisjehuisje-projectleider Pieter Schipper van woningcorporatie Ymere. “Er zijn wel websites voor woningruil, maar die zijn niet zo makkelijk. Onze app moet daar verandering in brengen.”

Bij Huisjehuisje vul je, naast persoonsgegevens, informatie in over wat je aanbiedt. Anoniem, alleen de gegevens van de woning worden getoond, met foto’s. Al swipend komt het ruilaanbod aan je voorbij. Als een woning je bevalt, kun je in contact treden met de aanbieder en als de belangstelling wederzijds is, kan een ruil ontstaan. Aangeboden informatie wordt nagetrokken door de corporaties. Schipper: “We hopen dat mensen met een huurwoning net zo verlekkerd naar Huisjehuisje zitten te kijken als mensen met een koopwoning naar Funda.”

 

De corporaties die de app aanbieden, komen uit Noord- en Zuid-Holland en Utrecht. Samen vertegenwoordigen ze 330.000 huurwoningen. De app is toegankelijk voor huurders uit het hele land. Nederland telt 3,2 miljoen huurhuizen, waarvan 2,3 miljoen in de sociale sector. Eigen Haard doet ook mee.

=======================================================================

Autoriteit woningcorporaties waarschuwt voor vervalste inschrijfformulieren

De Autoriteit woningcorporaties (Aw) waarschuwt woningcorporaties voor vervalste inschrijfformulieren van woningzoekenden. De Aw ontving meldingen van corporaties en woningzoekenden dat malafide bemiddelingsbureaus onder meer inkomensverklaringen van aspirant-huurders vervalsen om hen in aanmerking te laten komen voor een sociale huurwoning. Dat meldt de Aw op haar website.

=======================================================================